Портрети
Портретна фотография

Портретна фотография

Един от най-великите фотографи е казал, че за да заснемеш портрет на някой човек трябва преди това да изпиеш поне една чаша чай с него. В тези думи всъщност се крие разковничето и цялата философия на портретната фотография. Нейната цел е да представи историята, чувствата, мислите, желанията на човека единствено чрез изразните средства на неговото лице. А това няма как да се получи, ако фотографът не познава поне малко своя обект.

Фотографа с клиента е от задължителен момент, когато става дума за професионална портретна фотосесия. Това е така, защото обикновено хората не са свикнали да са модел на професионално заснемане и се опитват да изглеждат добре насилствено. Когато обективът се насочи към лицето на човека, най-често то се стяга, определени мускули се напрягат, получават се насилствени усмивки или неестествено сериозни физиономии, придобива се изражение, което е различно от непринуденото. Затова от изключителна важност е моделът да има доверие на фотографа, да бъде в пълно благоразположение на духа, което да изведе пред фотоапарата най-натуралния вид на лицето. Защото всяко лице е една своеобразна автобиография на притежателя си.

При заснемането на портретни фотоси от изключително значение е и техниката, която се използва при фотографирането на лицето. Понякога изместване крачка назад или встрани от обекта, нагоре или надолу, леко вляво или вдясно променя изцяло снимката. Фотографът трябва да направи така, че всичко наоколо да работи в негова полза и в полза на техника му. Никога не трябва да се мисли единствено и само за лицето, а дори напротив – съчетанието на фона, перспективата, светлината, ъгъла на заснемане, позицията на обекта представлява всъщност същността на протретната фотография.
Не е задължително портретната фотосесия да бъде направена в студио. Точно обратното – най-препоръчително е моделите да се заснемат в естествената им среда. Затова няма писано правило клиентът да отиде при фотографа, а обратното – фотографът може да „надникне“ в дома, работата, любимите места и ежедневните дейности на своя обект.

При заснемането на професионална фотография трябва да се обърне и специално внимание и на цветовете – съпоставката облекло на модела и фон. Ако обектът носи например ярко розово или светлосиньо – цветове, които несъмнено привличат вниманието, трябва да се ситуира пред приглушени нюанси – затъмнен фон, тухлена стена и т.н. Или обратното – ако обеклото е в приглушени цветова, фонът трябва да има някакъв контрастиращ елемент. Използването на странични фактори дава възможност на зрителя да фокусира вниманието си върху обекта на портрета. Когато това се вземе под внимание, резултатът няма как да не бъде перфектен.
И най-важното – всеки човек е уникален и ако чрез снимката си фотографът успее да придаде тази негова уникалност, значи е постигнал целта си!