Спорът кога точно се престъпва тънката граница между еротиката и порнографията съпровожда снимките на голото тяло от появяването им до наши дни актовата фотография.
Улавянето на красотата на съвършеното човешко тяло без това да прекрачва границата на пошлостта е голямо предизвикателство. Актовата фотография съумява да представи с финес и изящество голотата като едно от най-красивите неща на света без да навлиза в зоната на вулгарността.
Факт е, че тялото е обект на изследване и изобразяване още от най-древни времена. Грацията на движенията и красотата на пропорциите на натуралните форми са модел на глинени и мраморни скулптори дори през Древността, а естетика на голото тяло е муза и вдъхновение за много световноизвестни ренесансови художници. В тези векове голотата на женските и мъжките форми не се възприема в своята еротична страна, а като знак на съвършенство, което трябва да буди възхищение и одобрение, точна каквато е идеята за актова фотография
Предизвикателството, пред което се изправя фотографът днес, е да покаже не крещяща разголеност, а да изрази естетически издържано и по загадъчен и поетичен начин красотата на човешкото тяло. За да се получи желаният ефект, от изключителна важност в професионалната фотография е и фотогеничността на заснемания обект. Тук става въпрос не само за фотомодела, но и за фона, светлината, композицията, смисъла, обработката и цялостното внушение на творбата, които изцяло се режисират от фотограф-художника. Обикновено най-голямо внимание се обръща на движението на тялото – положението на краката, ръцете, главата. Целта е да се получи линейна композиция, представяща красотата, грацията и нежността на голата фигура.
Не е задължително моделът на актовата фотография да бъде съвършен – обикновено идеята на фотосите е да покажат красотата на голото тяло, като акцентират на светлината, ъгъла, заснемането и пластиката. Но за да се получи една естетическа снимка, е важно човекът пред обектива да има пълно доверие на фотографа.
Предизвикателството пред фотографа е чрез една снимка да пресъздаде една мисъл, едно състояние, разказ, идея или дори цял един живот. Майсторствотото на професионалната фотография е в това да се улови момента, да се усети отсрещния човек, да се опознае, да се почувства същността му, да се разкаже историята му така, че тя да бъде достоверна. Всяка фотосесия трябва да бъде направена така, че да възпитава окото и сетивата, да предава един нов поглед на естетически издържаното голо човешко тяло, така че то, макар и едно и също, в отделната снимка да бъде ново и интригуващо. Защото актовата фотография е още един начин за правене на автобиография!
Формулата е – финес, а не вулгарност, изтънченост, а не пошлост, чувствителност, а не циничност.